Gebruiksaanwijzing:

Vr gisting (ongeveer 1 uur). Maak voordat je gaat brouwen eerst alle materialen goed schoon met behulp van de bijgeleverde ontsmettingsmiddelen. Lees hierbij eerst goed de bijsluiter.
Wat u nodig heeft:

blik
gistingsvat
gist
waterslot
hydrometer
tang
Blik
Gistingsvat
Gist
Waterslot
Hydrometer
Tang

 

Brewferm concentraten
Indien je een concentraat van Muntons gebruikt zie tabel en lees de opmerkingen onderaan deze pagina. Haal de witte deksel van het blik af en dompel het blik gedurende 10 minuten in heet water. Giet de inhoud dan over in een gereinigd gistingsvat. Spoel het blik na met 1 Liter warm water en voeg dit ook toe aan het vat.
Voeg 2 Liter warm water, waar eventueel Suikerhoeveelheid 1 (zie tabel) in opgelost is, toe en meng dit grondig. Voeg tot slot het koude Water 1 (zie tabel) toe en laat het geheel afkoelen tot ongeveer 20 graden celcius. Los het zakje biergist op in een half glaasje water van ongeveer 25 graden Celcius en roer dit na 15 minuten door het afgekoeld geheel.
vat reinigen bier concentraat water toevoegen suiker toevoegen gist oplossen roeren

Gisting
Dek het gistingsvat af met de grote witte deksel en plaats hierop, in het daarvoor bestemde gat, het waterslot. Vergeet niet het waterslot eerst voor de helft te vullen met water en zorg dat daarna het dopje er goed op zit. Zorg dat alles goed is afgesloten en zet het van op een warme plaats tussen de 18 en 32 graden Celsius (onder de 18 graden gaat het gist slapen en boven de 32 graden werkt het gist niet meer). Hier zal het vat ongeveer een week moeten blijven staan. Doordat elk bier anders is en nergens de temperatuur constant hetzelfde is dient u rekening te houden met een verschil van 1 tot 4 dagen. Als na ongeveer een week het bier niet meer borrelt en de dichtheid (zie tabel), gemeten door middel van de bijgeleverde hydrometer, de juiste waarde aangeeft is het eerste gistingsproces voorbij, bij de meeste bieren is dit een soortelijk gewicht van 1.010. Haal de deksel los en hevel het bier zonder het op te schudden over in het andere vat. Los hierbij de Suikerhoeveelheid 2 op en roer het geheel nog eens goed door. Vanuit het tweede vat kunt u nu het bier overhevelen in bierflesjes. Zorg ervoor dat de flesjes goed zijn gereinigd en ontsmet met het bijgeleverde ontsmettingsmiddel. Met het kroonkurkenapparaat kunt u vervolgens de doppen op de flesjes bevestigen. Natuurlijk is het ook mogelijk de zogenaamde "Beugel-flesjes" te gebruiken (bijvoorbeeld die van Grolsch). De gesloten bierflesjes dienen nog 1 week op een warme plek te worden gehouden, hier vindt het tweede gistingsproces plaats. Laat na deze week de flesjes nog minimaal 6 weken rijpen en klaren op een koele donkere plek (nooit het bier in de zon laten staan) van 10 tot 15 graden Celsius.
Ps. Om een specifieke smaak te krijgen kunt u in plaats van gewone suiker ook rietsuiker, basterdsuiker of een ander soort gebruiken, dit kan een verrassend lekker effect hebben.

vat afsluiten concentraat toevoegen vat reinigen flesjes reinigen flesjes vullen eigen bier

Belangrijke tip!meter
Meten is weten!
Bij elke set wordt een hydrometer geleverd. Deze hydrometer is een belangrijk onderdeel omdat hiermee het soortelijk gewicht wordt gemeten, hetgeen heel belangrijk is wanneer je suiker gaat toevoegen. De hoeveelheid koolzuur kan bij een onjuiste meting te hoog worden en kroonkurken kunnen dan een eigen leven gaan leiden en door het plafond schieten. Als het bier is uitgegist (als er geen belletjes meer te zien zijn in het waterslot) tap je wat bier af in het maatglas. Plaats de hydrometer in het glas. Om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten moet de vloeistof zo helder mogelijk zijn. Lees het getal af dat de hydrometer aangeeft (zie tekening). Lees op hoogoogte af en noteer het getal. Reken uit hoeveel suiker er in totaal moet worden toegevoegd om het gewenste alcoholpercentage te bereiken. Voeg alle suiker binnen 10 dagen toe. Gebruik altijd de tabellen!
Meet gedurende het gistingsproces iedere twee weken, zo weet u hoeveel suiker er intussen in alcohol is omgezet en hoe het gistingsproces vordert.


WATER-& SUIKERTABEL
TYPE HOEVEELHEIDSUIKER 1 WATER 1 DICHTHEIDSUIKER 2
Pils 12 l.-8 l. 1.010100 g.
  20 l. 1000 g. 16 l.1.010 165 g.
Abdijbier9 l. 500 g.5 l. 1.010 90 g.
Ambiorix15 l. 1075 g.11 l. 1.010120 g.
Kriek12 l. 500 g.8 l. 1.010100 g.
Diabolo9 l. 500 g.5 l. 1.01090 g.
Gold12 l. 500 g.8 l. 1.010100 g.
Oud Bruin12 l. 830 g.8 l. 1.010100 g.
Tarwebier15 l. 750 g.11 l. 1.010150 g.
Grand Cru9 l. 500 g.5 l. 1.01090 g.
Triple9 l. 500 g.5 l. 1.01090 g.
Framboos12 l. 500 g.8 l. 1.010100 g.

Muntons concentraten
De brouwprocedure van de Muntons bierconcentraten is grotendeels hetzelfde als bij de Brewferm bierconcentraten. Belangrijke verschillen zijn de hoeveelheden water en suiker en de brouwtijd. Kook om te beginnen 4 liter water. Voeg hier aan toe 1 kg suiker. Voeg het mengsel toe aan het bierconcentraat. Vervolgens voeg je nog eens 16 liter koud water toe zodat de totale hoeveelheid 20 liter is. Roer het mengsel en laat het staan tot de temperatuur ongeveer 20 graden Celcius bedraagt. Tot slot meng je de gist met 0,15 liter water van 25 graden en voeg dit toe aan het totaalproduct. Na 4 tot 6 dagen, wanneer het soortelijk gewicht van het bier in spe 1008 bedraagt, (dit meet je met de hydrometer, zie ook onder Brewferm bierconcentraten uitgebreid beschreven) kan het halffabrikaat worden overgetapt naar een ander vat. Voeg nog eens 85 gram suiker toe en bottel het bier in flesjes. Na ongeveer 14 dagen kan het bier gedronken worden. Proost!